Posted on

Mit vegyek az unokámnak ajándékba?

Mit vegyek az unokámnak?

Mosolyt csalni az unokánk arcára az egyik legnagyobb öröm. De sokszor talán azt érezzük, hogy az egyik legnagyobb feladat is, főleg ha ajándékozásról van szó.

Még ha egészen közel állunk a gyermekhez, és akár napi szintű kapcsolatot tartunk fenn vele, akkor is megeshet, hogy nehezen tudunk az igényeivel, vágyaival lépést tartani. Még tovább nehezíti a dolgot, ha – fizikai távolság vagy például elfoglaltság miatt – ritkán találkozhatunk vele.
Ajándékozni a legtöbben szeretünk. Lelkesedésünk ellenére mégis fel tudja adni számunkra a leckét az, ha az unokánkat készülünk meglepni valamivel.

Az első, és talán legfontosabb tanács ezzel kapcsolatban:
Egyeztessünk a szülőkkel

Lehet, hogy mi úgy érezzük, megtaláltuk a főnyereményt, a tökéletes ajándékot, ám a szülőknek erről egészen más a véleménye. Elképzelhető például, hogy szeretnének bizonyos játékokat (pl.: fegyverek) mellőzni a gyermekek életéből, így jobb, ha ezeket a dolgokat előre tisztázzuk velük. Megeshet az is, hogy a kigondolt ajándékkal már rendelkezik a gyermek, esetleg a tapasztalatok alapján nem rajong az adott dolog iránt.
A szülők akkor is rengeteget segíthetnek nekünk, ha teljesen tanácstalanok vagyunk. Hiszen kik, ha nem ők tudhatnák leginkább, mit is szeretne a gyermekük.
A gyermek talán listát ír a vágyott dolgokról, vagy „levelezett a Jézuskával, Mikulással”, akik talán szívesen megsúgják nekünk, hogy miben is gondolkozzunk. 🙂

Persze azért nem árt, ha mi is tájékozódunk azzal kapcsolatban, hogy mi számít ma „trendinek”, mik azok a dolgok, melyek szóba jöhetnek a különböző korosztályok számára.

Íme, néhány ötlet mindehhez, korosztályokra bontva:

0-1 éves korig:
Játszószőnyegek, fürdőkönyvek, kiságyforgó (zenélő forgó), ruhák.

1-3 éves kor:
Fejlesztő- oktató játékok, plüss állatok, könyvek (fürdőkönyvek, leporellók), hintaló vagy szék, játékdoboz, ruhák.

3-6 éves korig:
Oktató játékok, könyvek, színezők, foglalkoztató füzetek, tricikli, játékautók, babák, számítógépes szoftverek, ruhák.

6-9 éves korig:
Oktató és kreatív készletek, kézműves eszközök, babaház, vonat, kerékpár, roller, társasjátékok, mesefilmek, számítógépes játékok, könyvek, foglalkoztató füzetek, kifestők, gyűjthető tárgyak, ruhák.

10-18 éves korig:
Sportfelszerelések, jegyek sporteseményekre, bicikli, könyvek, zenei lemezek, számítógépes szoftverek, mozijegy, gyűjthető tárgyak, társasjátékok, elektronikai eszközök, ékszerek.

Mindezek mellett gondolkodhatunk abban is, hogy unokánk egy meglévő gyűjteményét egészítjük ki: Ajándékozhatunk például egy új építőkocka készletet a meglévő bővítéséhez, vagy egy új bútort a babaházba.

Összpontosítsunk a minőségre

Bármit is választunk végül, összpontosítsunk a minőségre. Persze a minőségnek ára van. Éppen ezért, ha anyagi lehetőségeink nem engedik meg, hogy túl sokat költsünk, akkor inkább válasszunk egy „kisebb”, de minőségi ajándékot ahelyett, hogy valami látványos, de bóvli termék mellett tennénk le a voksunk.
A legtöbb szülő és meglepően sok gyermek is a jó minőségű játékokat, eszközöket részesítik előnyben. Éppen ezért válasszunk ennek megfelelően.
Ha játékról van szó, jó döntés lehet, ha egyszerű, kiváló minőségű, fából vagy szövetből készült változatokhoz ragaszkodnunk.
Minőségi játékokból könnyedén találhatunk kisebb gyermekeknek például építőelemet, az idősebbeknek úgynevezett DIY készleteket (minden olyan dolog, mely kreatív alkotásra használható).
Még tinédzser unokánk is értékelhet néhány egyedi fa vagy kézműves ékszert, mely megfelel a stílusának.

Tartsuk szem előtt a fejlődést is

Kisebb, 1-5 éves unkánál érdemes lehet szem előtt tartanunk a vásárolni kívánt játék fejlesztő tulajdonságait is. Ebben az életszakaszban fejlődik ki számos fontos készség, mint a finom motorikus mozgás, és a szem-kéz koordináció. Válasszunk olyan játékokat, melyek segítenek ebben, hogy ezáltal is részünk lehessen unokánk fejlesztésében még akkor is, ha épp távol vagyunk.
Ma már számos, különböző készségek fejlesztésére szolgáló játék elérhető minőségi fa alapanyagokból.
Ide kattintva olyan megoldásokat találhat, melyet bátran ajánlunk unokájának.

Ajándékozzunk élményt, tapasztalatot

A kézzel fogható ajándékok mellett tökéletes választás lehet az is, ha valamilyen élményben részesítjük a gyermeket. Sokszor egy közös kirándulás az állatkertben vagy valamely parkban, egy mozizás, egy balett vagy cirkuszi előadás, egy közös nyaralás többet tud adni, mint bármely fizikai tárgy. Hiszen gyermekkori élményeink kedves emlékekként egész életünkben elkísérhetnek bennünket. Ki ne szeretne ilyet ajándékozni unokájának?
Ám nagyon fontos, hogy ne önmagunknak szerezzünk élményt, hanem elsősorban a gyermeknek. Hiszen számos olyan program lehet, mely számunkra felérhet egy csodával, ám kis unokánk az első tíz percet követően elunja magát. Gondolkozzunk olyan programokban, melyek az ő érdeklődésének megfelelőek, melyek ámulatba ejthetik. Így lesz biztos a sikerünk. Valójában csakis így érezhetjük mi is csodásan magunkat.
Persze itt is ugyanolyan fontos, hogy egyeztessünk a szülőkkel.

Pénz helyett kreativitás

Előfordulhat az is, hogy éppenséggel nincs annyi pénzünk, amennyit unokánkra szeretnénk költeni. Ekkor sem kell kétségbe esnünk, és kölcsönért sem kell elszaladnunk. A kreativitásunkkal pótolhatjuk ezt a kis hiányt, hiszen a nagymamák által kínált legjobb ajándékok gyakran kézzel készülnek.
Legyen szó egy csodás kötött sálról, egy ínycsiklandó süteményről, bármelyik megörvendeztetheti unokánkat. Színek, formák, illatok, ízek… Sokszor ezek azok, melyeket legkedvesebb emlékeink között számon tartunk. Ha csak egy ilyet is ajándékozunk valakinek, talán a legtöbbet tesszük, amit csak tehetnénk. Szóval ez semmiképp se szegje kedvünk, sőt…

Reméljük, hogy ezzel a kis gyűjteménnyel tudtunk kicsit segíteni abban, hogy az ajándékozás egy csodálatos élményként, és ne teherként jelenjen meg az Ön számára.
Amennyiben kedvet kapott hozzá, hogy készségfejlesztő játékkal lepje meg unokáját, akkor nézzen szét kínálatunkban. Ha bárhol elakadna, kérdése merülne fel, segítségre lenne szüksége, keressen minket bizalommal elérhetőségeink valamelyikén.

Örülünk, ha segíthetünk.